AVI on julkaissut saavutettavuusvaatimukset.fi –sivuston!

Aluehallintoviraston saavutettavuusvaatimuksia selventävä sivusto on nyt julkaistu. Osoitteesta www.saavutettavuusvaatimukset.fi löydät tietoa siitä, miten sähköisten palveluiden esteettömyyttä voidaan lisätä. Sivusto on julkaistu vastaamaan Euroopan unionin saavutettavuus-direktiivin ohjeistusta. EU:n saavutettavuusdirektiivi tuli voimaan vuonna 2016. Suomessa direktiivin pohjalta on tehty Laki digitaalisten palveluiden tarjoamisesta. Lakia valvoo Etelä-Suomen Aluehallintoviraston saavutettavuusyksikkö, joka myös ylläpitää saavutettavuusvaatimukset-sivustoa.

Käytännössä tämä uusi laki tarkoittaa sitä, että siirtymäajan jälkeen kaikkien Suomessa tarjottavien sähköisten palveluiden on oltava saavutettavia. Palvelut, jotka on julkaistu 23.9.2018 jälkeen on oltava saavutettavia 23.9.2019 mennessä ja palvelut, jotka on julkaistu ennen 23.9.2019 on oltava saavutettavia 23.9.2020 mennessä. Mobiilisovellusten on taas oltava saavutettavia 23.6.2021 alkaen.

Mitä sitten tarkoitetaan sähköisten palveluiden saavutettavuudella? Saavutettaville verkkosisällöille on olemassa yhdenmukaistettujen standardien vaatimukset. Nämä vaatimukset määritellään dokumentissa, jonka nimi on Harmonised European Standard: Accessibility requirements for ICT products and services. Dokumentti tunnetaan myös nimellä Standardi EN 301 549 v2.1.2. Käytännössä ohjeistus pohjautuu suurimmaksi osin World Wide Web Consortiumin (W3C) esteettömyysohjeeseen, joka tunnetaan nimellä WCAG, eli Web Content Accessibility Guidelines.

Kuulostaako monimutkaiselta? Tämän vuoksi saavutettavuusvaatimukset-sivusto on avattu. Sivustolla kerrotaan selkeästi mitä sähköisten palveluiden tarjoajien tulee tehdä, että heidän palvelunsa vastaavat saavutettavuusvaatimuksia siirtymäajan loppuun mennessä.

Saavutettavuusvaatimukset-sivustolta löydät käytännön tietoa saavutettavuudesta, WCAG-kriteereistä, oikeuksistasi saavutettaviin palveluihin sekä tietoa uuden lainsäädännön vaatimuksista. Lisäksi sivustolla on Etelä-Suomen Aluehallintoviraston ylläpitämä blogi, jossa on ajankohtaista asiaa saavutettavuudesta.

Saavutettavuusvaatimukset sivuston löydät tästä:

www.saavutettavuusvaatimukset.fi

Voit lukea lisää lainsäädännöstä ja saavutettavuusvaatimuksista alla olevista linkeistä:

Laki digitaalisten palveluiden tarjoamisesta

Euroopan unionin saavutettavuusdirektiivi

Harmonised European Standard (EN 301 549 v2.1.2)

Web Content Accessibility Guidelines (WCAG 2.1)

Piirros, jossa on poika ja puhekupla. Puhekuplassa lukee "Tutustu AVI:n saavutettavuusvaatimukset-sivustoon!".

2 Replies to “AVI on julkaissut saavutettavuusvaatimukset.fi –sivuston!”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: