Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Saavutettavuuskartoitus

Saavutettavuuskartoituksen tulokset ovat valmistuneet!

Osana Culture Open –hanketta toteutettu joensuulaisten kulttuuritilojen saavutettavuuskartoitus on valmistunut. Kartoituksessa testattiin kuuden keskeisen kulttuurikohteen tilojen ja palveluiden saavutettavuutta. Kartoituksen kohteita olivat: pääkirjasto, kaupungintalo, Carelicum, Carelia-sali, Pohjois-Karjalan museo HILMA ja Taidemuseo ONNI.

Kartoituksen suunnitteli ja ohjasi Culture Open –hankkeen projektikoordinaattori Henna Karhapää. Häntä avustamassa kartoituksessa olivat Joensuun vammaisneuvoston nimeämät kokemusasiantuntijat: Pirjo Hoikkanen, Matti Maukonen, Kati Natunen, Raija Kortelainen ja Ritva Silvennoinen.

Kartoituksen pohjana toimiva kartoituslomake sekä kartoituksen tuloksia esittelevä raportti löytyvät ladattavina tiedostoina tästä:

Kartoituksen tuloksissa todettiin, että vaikka yksikään kartoitukseen valituista kohteista ei ole yleisesti ottaen esteetön, niin jokaisessa kohteessa on kuitenkin kiinnitetty huomiota varsinkin WC-tilojen esteettömyyteen ja palveluiden saavutettavuuteen. Raportissa on myös tehty ehdotuksia siitä, miten kartoitettujen kohteiden saavutettavuutta voitaisiin parantaa.

Raportin johtopäätöksissä ja suosituksissa todetaan, että:

”Jo opastavien materiaalien ja teknologian lisääminen tilaan auttaa tekemään näistä kohteista saavutettavampia. Valaistuksen lisääminen helpottaa tilassa liikkumista ja äänimajakan asentaminen sisäänkäyntien luokse auttaa näkövammaisia suunnistamaan tiloissa. Induktiosilmukoiden asentaminen äänekkäisiin ja kaikuisiin tiloihin parantaa kuulovammaisen asioimista ja viihtyvyyttä tiloissa. Yhdenmukaisten opasteiden asentaminen keskeisiin kulttuuritiloihin Joensuussa auttaisi monia toimintarajoitteisia, kehitysvammaisia sekä turisteja liikkumaan kohteissa ja löytämään niiden luokse.  Kuvallisten ja yhtenäisten esteettömyydestä kertovien opasteiden lisääminen tilojen yhteyteen myös kutsuisi erityiskävijöitä käyttämään kohteiden palveluita.”

Suuri kiitos kartoitettujen kohteiden yhteyshenkilöille ja henkilökunnalle sekä erityisesti vammaisneuvostolle ja kokemusasiantuntijoille, teidän apunne oli kartoituksen onnistumisen kannalta elintärkeää!

Voit lukea saavutettavuuskartoituksesta ja sen tuloksista myös sanomalehti Karjalaisesta 25.6.2019:

”Esteettömyys ei täysin toteudu Joensuun kulttuurikohteissa”

Huom. raportti päivitetty 24.6. Taidemuseon Resetti-huoneen nimi korjattu (sivut 40-41, 62).

%d bloggaajaa tykkää tästä: