Culture Open kutsuttiin arvioimaan Joensuun konservatorion uusien tilojen esteettömyyttä

Joensuun konservatorio saa uudet tilat Itä-Suomen yliopiston kampukselta Carelia-rakennuksen yhteydestä. Uusien tilojen rakennusprojekti alkoi keväällä 2020 ja konservatorion laajennusosa on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2021 aikana. Toukokuussa 2020 konservatorion rehtori Otto Korhonen kutsui Culture Open –hankkeen arvioimaan konservatorion laajennusosan esteettömyyttä rakennussuunnitelmien pohjalta.

Konservatorion uusien tilojen kooksi on tulossa 3700 m². Nämä tilat sisältävät uudet opetustilat, 250-paikkaisen konserttisalin sekä harjoitussalin sadalle muusikolle. Joensuun konservatoriossa opiskelee yli 1000 oppilasta ja konservatorio järjestää yli 200 konserttia vuosittain.

Konservatorion laajennusosan rakentamisesta vastaavat Suomen yliopistokiinteistöt Oy (SYK) sekä Hemsö Fastighets AB. Rakennuksen suunnittelusta vastaa AIHIO Arkkitehdit Oy.

Konservatorion esteettömyyden arviointi toteutettiin kysymyslomakkeella, jonka Culture Open –projektikoordinaattori Henna Karhapää kokosi hankkeen aiempien saavutettavuuskartoitusten kysymyslomakkeen pohjalta. Arviointilomakkeen kysymyksiin vastasi AIHIO Arkkitehdit Oy:n Aapo Huotarinen. Projektikoordinaattori kokosi vastauksien pohjalta raportin, jossa konservatorion uusien tilojen esteettömyyden toteutumista arvioidaan.

Raportin kansi valkoisella pöydällä. Kannessa on piirretty kuva Carelia-rakennuksessa sekäk raportin nimi.
Tältä näyttää Joensuun konservatorion uusien tilojen esteettömyysarvio.

Raportissa todetaan, että esteettömyyden vaatimukset tulevat toteutumaan suurimmilta osin konservatorion uusissa tiloissa. Esimerkiksi, uuteen konserttisaliin on tulossa kiinteä induktiosilmukka ja rakennukseen on tulossa hissi, mikä auttaa liikkumista tiloissa. Konservatorion jokaiseen kerrokseen on tulossa esteettömät WC-tilat, jotka tulevat noudattamaan Invalidiliiton suosituksia. Sisätiloissa tullaan näillä näkymin käyttämään huomiovärejä ja lattioiden pinnoiksi on tulossa helppokulkuista vinyylimattoa. Lisäksi sisätilojen suurille lasipinnoille on tulossa huomioteippauksia, jotka helpottavat tilojen hahmottamisessa.

Raportin lopussa todetaan, että:

”Yleisesti ottaen konservatorion laajennusosan suunnitelmissa on mietitty monipuolisesti tilan käytettävyyttä. Tilojen toimivuutta ajatellen on tärkeää, että tilat ovat mahdollisimman laajan käyttäjäjoukon saavutettavissa. Kun esteettömyysratkaisuja mietitään jo tilojen rakennusvaiheessa, säästytään tulevaisuudessa odottamattomilta lisäkustannuksilta ja pidennetään rakennuksen käyttöikää.”

Culture Open -hanke on toteuttanut saavutettavuuskartoituksia joensuulaisissa kulttuuritiloissa keväästä 2019 alkaen. Maaliskuussa 2019 hanke kartoitti Joensuun museoiden, Carelicumin, pääkirjaston, kaupungintalon ja Carelia-salin esteettömyyttä vammaisneuvoston kokemusasiantuntijoiden avulla. Elokuussa 2019 hanke toteutti Joensuun uuden torilavan esteettömyyskartoituksen. Konservatorion uusien tilojen esteettömyysarvio on jatkoa näille kartoituksille. Kartoitusten tarkoitus on edistää joensuulaisten kulttuuritilojen- ja palveluiden saavutettavuutta ja esteettömyyttä. Hanke ja projektikoordinaattori Henna Karhapää palkittiin Joensuun vammaisneuvoston esteettömyyspalkinnolla vuonna 2019.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: