Tietopaketti saavutettavasta koronaviestinnästä

Culture Open on koonnut tähän päivitykseen linkkejä saavutettavasta koronaviestinnästä. Saavutettavalla viestinnällä tarkoitetaan sellaista tiedon välitystä, joka löytyy helposti ja jota on helppo ymmärtää. Saavutettavan sähköisen viestinnän tarve korostuu koronaepidemian kaltaisissa poikkeustilanteissa, joissa luotettavaa tietoa tulee saada nopeasti ja ajankohtaisesti.

Hyödyllisiä linkkejä saavutettavasta koronaviestinnästä

Selkokeskus on julkaissut verkkosivuillaan listauksen luotettavasta koronatiedosta selkokielellä sekä kuvin tuettuna. Selkokeskus on valtakunnallinen selkokielen asiantuntijataho.

Selkokeskus: Luotettavaa tietoa koronaviruksesta selkokielellä ja kuvin tuettuna

Papunet on koonnut kuvallista tietoa tukemaan viestintää koronaviruksesta. Papunet on palvelu, joka tarjoaa tukea ja tietoa puhevammaisten viestinnän helpottamiseksi.

Papunet: materiaalia kommunikoinnin tukemiseen – koronavirus

Myös Verneri on koonnut verkkosivuilleen selkokielistä tietoa koronaviruksesta. Verneri on verkkopalvelu kehitysvammaisuudesta ja heillä on myös selkokieliset sivut toimintansa tukena.

Verneri/ selko: tietoa koronaviruksesta

Lisäksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on koonnut koronatietopaketin selkokielellä. Verkkosivustolta löytyy myös linkki Selkokeskuksen sivuille.

THL: koronavirus COVID-19 selkokielellä

Kuntaliitto on kerännyt sivustolleen ohjeistuksia ja yhteystietoja koronavirukseen liittyen. Kuntaliiton listaamat sivustot ovat yleiskielisiä, mutta sisältävät luotettavaa viranomaisohjeistusta. Kuntaliitto on myös julkaissut maaliskuussa 2020 kriisiviestinnän oppaan kunnille. Opas on yleisluonteinen ohjekirja kuntien koronaviestintään.

Kuntaliitto: koottuja ohjeita ja yhteystietoja

Kuntaliitto: Opas kunnan viestintään kriisi- ja erityistilanteissa

Valtioneuvoston verkkosivuilla on ajankohtaista tietoa koronatilanteesta ja sen vaikutuksesta. Sivustolla on myös linkki Omaolo-palveluun, joka on verkkopohjainen diagnostiikkapalvelu heille, jotka epäilevät sairastuneensa virukseen.

Valtioneuvosto: tietoa koronaviruksesta

Omaolo: epäiletkö koronavirustartuntaa?

Yleisradiolla on myös selkokielinen koronauutisosio selkosivustollaan. Tältä sivustolta löydät myös ajankohtaista tietoa selkosuomeksi erilaisista rajoituksista, jotka ovat voimassa koronatilanteen takia.

YLE: tietoa koronaviruksesta

Saavutettava viestintä on selkeän ja selkokielisen viestinnän lisäksi monikielistä viestintää. Selkokielisen koronaviestinnän lisäksi YLE uutisoi monikielisesti ajankohtaisista asioista. YLEn monikieliseltä sivustolta löytyy uutisia esimerkiksi englanniksi, arabiaksi ja somaliksi.

YLE: koronatietoa monikielisesti

Myös InfoFinland-palvelu on koonnut monikielistä tietoa koronavirukseen liittyen. InfoFinland on Helsingin kaupungin julkaisema verkkopalvelu Suomessa asuville maahanmuuttajille. Sivustolla on tietoa koronatilanteesta 15 eri kielellä.

InfoFinland: Coronavirus COVID-19

Kotimaisten kielten keskus on julkaissut Hyvää virkakieltä –palstallaan yleisohjeistuksen siitä, miltä hyvän viestinnän kriisioloissa tulisi olla.

Kotimaisten kielten keskus: Elintärkeää viestintää koronaviruksesta

Saavutettavasti.fi –verkkosivusto on koonnut ohjeistuksen saavutettavuudesta sosiaalisessa mediassa. Ohjeistuksessa kerrotaan, miten voit lisätä sosiaalisessa mediassa julkaistaviin kuviin vaihtoehtoisen tekstin, eli tekstivastineen, tai YouTube-videoihin tekstityksen.

Saavutettavasti.fi: saavutettavuus sosiaalisessa mediassa

Myös Culture Open on kirjoittanut ohjeistuksen sosiaalisen median tekstivastineista. Löydät ohjeistukset täältä:

Näin käytät tekstivastinetta somessa

Olemme myös julkaisseet saavutettavan sähköisen viestinnän ohjeistuksen, jonka avulla tuotat saavutettavaa verkkosisältöä:

Culture Open ohjeistaa saavutettavassa sähköisessä viestinnässä

Toivomme, että koette tämän tietopaketin hyödylliseksi. Jaamme ja päivitämme hyviksi koettuja ohjeistuksia saavutettavaan viestintään liittyen myös sosiaalisen median kanavillamme. Seuraa meitä somessa:

Facebook: @cultureopen

Twitter: @CultureOpenFI

Instagram: @cultureopenjoensuu

YouTube: Culture Open Joensuu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: