Carelicumin ja kirjaston asiakaspalvelupisteet saivat induktiosilmukat!

Joensuun pääkirjaston ja Carelicumin asiakaspalvelutiskille asennettiin tiistaina 24.3. induktiosilmukat. Induktiosilmukka on kuulovammaisten apulaite, joka vahvistaa puhutun äänen sähköisesti kuulolaitteeseen. Silmukat päätettiin hankkia Culture Open –hankkeen saavutettavuuskartoituksen suositusten pohjalta. Carelicum ja pääkirjasto valikoituivat asennuskohteiksi, koska molempien tilojen asiakaspalvelupisteet sijaitsevat kaikuisissa ja meluisissa tiloissa. Carelicumin silmukan hankinnasta vastaa Culture Open –hanke ja kirjaston silmukan hankinta on osa Kynnyksetön kirjasto –hankkeen saavutettavuustoimenpiteitä.

Carelicumin induktiosilmukka sijaitsee palvelutiskin keskimmäisellä asiakaspalvelupisteellä. Kirjaston silmukka asennettiin 2. kerroksen aikuisten lainausosaston asiakaspalvelupisteelle. Silmukat tilattiin Qlu Oy:lta, joka tuottaa palveluita ja ratkaisuja kuulovammaisten tarpeisiin. Silmukat asensi Laatukuuluu Oy:n Ari Törmä.

Ari istuu lattialla asiakaspalvelutiskin takana asentamassa johtoja silmukkaa varten.
Ari Törmä asentaa induktiosilmukkaa Carelicumin asiakaspalvelupisteelle.

Induktiosilmukat ovat melko huomaamattomia ja niiden olemassaolosta kertoo ensisijaisesti induktiosilmukan merkki. Merkki löytyy induktiosilmukan läheltä esimerkiksi pöytään kiinnitettynä tarrana. Myös Carelicumin ja kirjaston ulko-oville on tulossa opaste, joka kertoo tilasta löytyvästä induktiosilmukasta. Carelicumin ja kirjaston induktiosilmukoiden kuuluvuus on rajattu niin, että asiointi palvelupisteillä on luottamuksellista. Kuulokojetta käyttävän henkilön ei tarvitse erikseen mainita erityisestä palveluntarpeesta, vaan silmukka on koko ajan päällä ja tehostaa asiakaspalveluhenkilökunnan ääntä pisteeseen asetetun mikrofonin kautta. Tieto induktiosilmukoista lisätään myös kuulokuvat.fi –sivustolle, johon on listattu tieto Qlu:n asentamista silmukoista Suomessa. Sivustolla on esitetty silmukoiden sijainti kartalla paikkakunnittain.

Esimerkki tarrasta, joka kertoo induktiosilmukan sijainnista.
Induktiosilmukan sijainnista ilmoitetaan tarraopasteilla.
Mikrofoni on asetettu tietokneen näytön viereen.
Asiakaspalveluhenkilön ääni kantautuu silmukkaan mikrofonin kautta.
Anni seisoo tiskin edessä ja Ari puhuu hänelle mikrofoniin tiskin takaa.
Palveluneuvoja Anni Koskeli-Ratamaa testaa palvelusilmukan toimivuutta kuulokkeiden avulla.

Induktiosilmukan lisäksi Joensuun pääkirjastolla on tehty muitakin parannuksia esteettömyyden lisäämiseksi. Kynnyksetön kirjasto –hanke on teetättänyt uusia opastekylttejä kirjaston ala-aulaan sekä selkokielisen esitteen kirjaston toiminnasta. Uudet opasteet on asennettu näkyvämmälle paikalle verrattuna aiempiin opasteisiin. Culture Open –hankkeen saavutettavuuskartoituksessa Vammaisneuvoston kokemusasiantuntijat huomauttivat, että kirjaston opastekyltit olivat liian korkealla, jotta niiden teksti näkyisi selvästi. Kirjaston uudet kyltit näkyvät myös selvemmin, koska niissä on suurikokoinen valkoinen teksti mustalla pohjalla.

Kirjaston WC-tilan ja hissin kyltit seinään kiinnitettyinä.
Kirjaston uudet opasteet näkyvät selvästi ja niissä on käytetty myös kuvasymboleita.
Lainausosaston kyltti kirjaston pääaulassa.
Uusissa opasteissa on selvä tummuuskontrasti ja tarpeeksi iso kirjasimen koko.
Uusi ja vanha opaste vierekkäin.
Enne Muikku-salin opaste oli vain pieni lappu pylväässä (oikealla). Nyt Muikku-sali on saanut oman selkeän opasteen.

Kirjaston selkokielisen esitteen on tehnyt Selkokeskuksen asiantuntija Marja Simola. Lisäksi kirjastolle on tehty uudet selkokieliset verkkosivut. Selkokieliset verkkosivut löytyvät kirjaston sivuston päävalikosta. Selkokieliseltä sivustolta löytyy tietoa siitä, miten kirjastoa voi käyttää, miten lainat ja varaukset toimivat ja miten verkkokirjasto toimii. Sivustolta löytyy myös yhteydenottolinkki, jonka avulla voi kysyä henkilökunnalta neuvoa kirjastoasioissa sekä antaa palautetta ja toivomuksia kirjaston toiminnasta.

Kirjaston selkokielinen opaste.
Kirjaston selkokielinen opaste on helposti luettava ja hahmoteltava. Keltainen huomioväri ja väliotsikot helpottavat tiedon omaksumista.

Pieni, mutta merkittävä esteettömyyden parannus on myös kaupungin puusepänverstaalla teetätetty keppituki, joita löytyy nyt kirjastolta yhteensä neljä kappaletta eri asiakaspisteiden yhteydestä.

Ari seisoo tiskin takana ja Tuija-Kaisa sen edessä.
Kynnyksetön kirjasto -hankkeen koordinaattori Tuija-Kaisa Teikari testaa kirjaston induktiosilmukan toimivuutta Ari Törmän kanssa.
Valkoinen, puinen keppituki muistuttaa spiraalia.
Kaupungin puusepänverstas on valmistanut kirjastolle keppitukia asikkaiden asioimisen helpottamiseksi.

One Reply to “Carelicumin ja kirjaston asiakaspalvelupisteet saivat induktiosilmukat!”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: