Itä-Suomen yliopistolla kartoitettiin WC-tilojen esteettömyyttä

Culture Open -projektikoordinaattori Henna Karhapää kutsuttiin maanantaina 8.4. seuraamaan Itä-Suomen yliopiston kiinteistökierrosta, jossa kartoitettiin Joensuun kampuksen WC-tilojen esteettömyyttä. Projektikoordinaattori oli kutsuttu kierrokselle mukaan, koska hanke teki maaliskuussa saavutettavuuskartoitusta yliopiston tiloissa sijaitsevassa Carelia-salissa.

Tarja Räsänen ja Peeta Piiparinen seisovat inva-WC-tiloissa ja keskustelevat.
Tarja Räsänen ja Peeta Piiparinen tutustuvat Aura-rakennuksen esteettömään WC-tilaan.

Esteettömien WC-tilojen kartoitusta ohjasi kiinteistöinsinööri Tarja Räsänen yliopiston Toimitilapalveluista. Kartoitukseen osallistuivat myös Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan (ISYY) edustajat Peeta Piiparinen (talous, työelämä- ja yritysyhteistyövastaava) ja Susanna Remes (sosiaalipolitiikka- ja kehitysyhteistyövastaava).

Yliopiston kartoituksen tarkoituksena oli tunnistaa sellaisia WC-tiloja jokaisesta kampuksen rakennuksesta, joita voisi käyttää unisex-WC-tiloina. Aiemmin vastaava selvitys on tehty Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella.

Kartoitus aloitettiin Aurora I –rakennuksesta, jonka aulatilassa sijaitsevaa esteetöntä inva-WC:tä voi käyttää myös unisex-WC:nä. Tarja Räsänen totesi, että kampuksen kaikissa rakennuksissa on inva-WC:t, jotka ovat jo unisex-käytössä.

Yhteensä mahdollisia unisex-WC-tiloja on 18 kappaletta. Erityisesti naisille tai miehille tarkoitettujen WC-tilojen muuttaminen unisex-WC-tiloiksi tapahtuu poistamalla sukupuolta merkitsevät kyltit, jolloin unisex-WC-tilojen ovissa on vain merkintä ”WC”.

Kolme henkilöä nousee luentosalin rappusia pitkin.
Tarja Räsänen, Peeta Piiparinen ja Susanna Remes tutkivat yhtä yliopiston uusista luentotiloista.

Hankkeen näkökulmasta oli kiinnostavaa nähdä miten yliopisto ottaa saavutettavuuden huomioon. Esteettömiä WC-tiloja oli lukuisia ja äskettäin uudistettuihin Metria-rakennuksen auditorioihin on asennettu induktiosilmukat. Lisäksi on huolehdittu, että kampusalueen rakennuksiin on esteetön sisäänpääsy ja monen oven yhteydessä on avauspainike. Myös kansainväliset opiskelijat on otettu huomioon muun muassa englanninkielisillä opasteilla ja kuvasymboleilla WC-tilojen yhteydessä.

Unisex-WC-tilojen tarpeen lisäksi kiinteistökierroksella kirjattiin ylös myös muita esteettömyyteen liittyviä asioita, kuten naulakkojen korkeuksia ja liikkumista luentotiloissa. Nämä huomiot tullaan raportoimaan Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksen Esteettömyyskartoitus 2019 –yhteenvedossa.

Kuva reittiopasteista, jotka ovat suomeksi ja englanniksi.
Yliopiston kampusalueen rakennusten opasteet ovat suomeksi ja englanniksi.

Tutustuminen yliopiston Joensuun kampuksen tiloihin oli erittäin mielenkiintoista. Monen vanhemmankin rakennuksen saavutettavuutta on parannettu jo muutamilla pienillä muutoksilla ja kierros muistutti, kuinka esteettömät tilat hyödyttävät kaikkia. Suuri kiitos Itä-Suomen yliopistolle ja Tarja Räsäselle kutsusta!

kuva kyltistä, joka kertoo, että tilassa on induktiosilmukka.
Moneen remontoituun luentotilaan on asennettu induktiosilmukka.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: