Joensuulaisten kulttuuritilojen esteettömyyttä arvioivat saavutettavuuskartoitukset on nyt tehty. Viime perjantaina 15.3. Culture Open –projektikoordinaattori Henna Karhapää ja vammaisneuvoston asiantuntijaraati: Kati Natunen, Matti Maukonen, Pirjo Hoikkanen ja Raija Kortelainen tarkastelivat Carelicumin ja Pohjois-Karjalan museo HILMAn saavutettavuutta.
Carelicumissa kartoitettiin liikkumista aulatilassa sekä aulassa sijaitsevia asiakaspalvelutiskejä. Lisäksi asiantuntijaraati testasi aulan asiakastietokoneen ja inva-wc:n. Myös alakerrassa sijaitsevan auditorion esteettömyyttä arvioitiin. Kartoituksessa nousi esille varsinkin tilojen kaikuisuus ja hämärä valaistus.

Seuraavaksi ryhmä siirtyi Pohjois-Karjalan museo HILMAn näyttelytiloihin, jotka ovat Carelicumin yhteydessä. Kartoittajia ohjaamassa tiloissa oli museonjohtaja Tarja Raninen-Siiskonen, amanuenssi Iiris Heino ja vastaava amanuenssi Emma Martiskainen. Ensin tarkasteltiin vaihtuvien näyttelytilojen esteettömyyttä, jonka jälkeen siirryttiin 2. kerroksen pysyvän näyttelyn tiloihin. Samalla testattiin Carelicumin ja museon käytössä olevan hissin ja portaitten esteettömyyttä.

Näyttelytiloissa liikkuminen oli melko ongelmatonta. Harmistusta asiantuntijaraadille aiheuttivat kuitenkin tilan hämäryys sekä valo- ja värikontrastien puute, joka olisi auttanut näkövammaista hahmottamaan selvemmin tilan muotoa ja näytteillä olevaa esineistöä. Tilassa on kuitenkin paljon audiovisuaalista teknologiaa, joka auttaa avaamaan kokoelman sisältöä vierailijalle. Pyörätuolilla pääsee liikkumaan hyvin esimerkiksi suuren Sortavalaa esittävän pienoismallin ympäri sekä sen luona olevan kosketusnäyttöpäätteen luo. Kuulovammainen asiantuntijaraadin jäsen, Matti, sanoi kuitenkin, että induktiosilmukka auttaisi suuresti tilan äänimaailman ymmärtämisessä.

Maanantaina 18.3. ryhmä kartoitti Taidemuseo ONNIn. Asiantuntijaraadissa oli mukana Matti Maukonen, Pirjo Hoikkanen, Raija Kortelainen ja Ritva Silvennoinen. Ryhmää ohjasi taidemuseon tiloissa näyttelymestari Jaana Hämäläinen. Taidemuseon kartoituksessa käytiin läpi piha-alue ja museon sisäänkäynti, aulatilat, asiakaspalvelupiste ja museokauppa, wc-tilat, vaihtuvien näyttelyiden tilat sekä 2. ja 3. kerroksien näyttelytilat, joissa museon kokoelma on esillä.

Pysyvien näyttelyiden tilasta on poistettu kynnyksiä, jotka helpottavat liikkumista tilasta toiseen. Joidenkin näyttelyhuoneiden valaistus koettiin liian himmeäksi, jotta teoksia olisi kunnolla erottanut. Isot matot muutamassa näyttelyhuoneessa vaikeuttivat pyörätuolilla liikkumista, mutta vähensivät tilojen kaikuisuutta helpottaen kuulovammaisen liikkumista huoneissa.

Iltapäivällä asiantuntijaraati ja projektikoordinaattori siirtyivät Itä-Suomen yliopistolle, jossa sijaitsee kaupunginorkesterin konserttisalina käyttämä Carelia-sali. Apuna ryhmän ohjaamisessa tiloissa oli kiinteistöinsinööri Tarja Räsänen ja kampusmanageri Markku Saravo, jotka vastasivat asiantuntijaraadin kysymyksiin tilan esteettömyydestä ja akustiikasta. Carelia-salissa on esimerkiksi induktiosilmukka sekä kartta, jossa kerrotaan sen kattamat alueet. Ongelmia tiloissa liikkumiseen tuo katsomon porrastus ja hissin puute, joka vaikeuttaa siirtymistä salin ylemmille paikoille. Konserttisalin lisäksi kartoitettiin sisäänpääsy rakennukseen, inva-wc, lipunmyyntitiski ja portaikko.


Nämä kartoitukset ovat menneet joutuisasti hyvässä seurassa. Suuri kiitos vammaisneuvoston asiantuntijaraadille, joka kärsivällisesti ja perusteellisesti testasi jokaisen kartoituskohteen. Iso kiitos myös kartoituskohteiden henkilökunnalle, jotka suhtautuivat kartoituksiin erittäin myönteisesti ja vastailivat asiantuntijaraadin ja projektikoordinaattorin kysymyksiin.
Saavutettavuuskartoituksien tuloksia esitellään myöhemmin keväällä.

One Reply to “Saavutettavuuskartoitukset tehty!”