Ensimmäiset kulttuuritilat kartoitettu!

Keskiviikkona 13.3. Culture Open –hankkeen koordinaattori Henna Karhapää ja vammaisneuvoston asiantuntijaryhmä: Matti Maukonen, Pirjo Hoikkanen ja Raija Kortelainen, testasivat Joensuun pääkirjaston ja kaupungintalon esteettömyyttä.

Saavutettavuuskartoituksessa käytetään apuna kartoituslomaketta, joka on jaettu eri tilatyyppien mukaan. Kartoituslomakkeen kysymykset pyrkivät selvittämään tilojen esteettömyyttä ja palveluiden saavutettavuutta, myös tiloista saatavilla olevaa tietoa kartoitetaan.

Lista kysymyksistä, joilla selvitetään kirjaston palveluiden saavutettavuutta. Esimerkiksi, onko lainaustiski sopivan korkuinen? Onko kirjastosta mahdollista lainata äänikirjoja? Joustaako kirjasto laina-ajoissa, jos lainaajalla on erityistarpeita?
Esimerkki kartoituslomakkeen kysymyksistä.

Liikkeelle lähdettiin kirjaston ala-aulasta, jossa kartoittajia vastassa oli kirjaston asiakaspalvelun palvelupäällikkö Satu Lihavainen ja vahtimestari Asko Reittu. Joensuun kaupungin vammaisneuvoston nimeämä asiantuntijaryhmä selvitti kokeilemalla, miten kirjasto toimii tilana ja miten hyvin sen tarjoamat palvelut ottavat huomioon erityiskävijät. Projektikoordinaattori kirjasi asiantuntijaryhmän kommentteja kartoituslomakkeeseen ja kysyi kirjaston henkilökunnalta tarkentavia tietoja kirjaston toiminnasta.

Pirjo Hoikkanen etsii kirjaston hississä hätäpainiketta. Raija Kortelainen avustaa. Vahtimestari Aso Reittu tutkii hissin painikkeita.
Pirjo Hoikkanen ja Raija Kortelainen testasivat kirjaston hissin toimivuutta. Mukana vahtimestari Asko Reittu.

Pääkirjastolla kartoitettiin autopaikat ja sisäänkäynti, aulan tilat, inva-wc, hissit ja portaat, lukusali, 2. kerroksen tilat ja asiakaspalvelutiskit, 3. kerroksen musiikkiosasto ja wc-tilat sekä lastenosaston wc-tilat. Lisäksi, Tuija-Kaisa Teikari kirjastolta auttoi ryhmää testaamaan e-aineistojen lainauspalvelua ja asiakastietokoneita.

Tuija-Kaisa Teikari näyttää Raija Korteilaiselle tietokoneen näytöltä, miten sähköisten aineistojen lainaaminen onnistuu.
Tuija-Kaisa Teikari esitteli Raija Kortelaiselle miten e-aineistojen lainaus onnistuu.
Satu Lihavainen ja Pirjo Hoikkanen kokeilevat kirjaston tietokoneen toimivuutta.
Palvelupäällikkö Satu Lihavainen ja Pirjo Hoikkanen testasivat kirjaston yleisötietokoneita.

Lounaan jälkeen kartoitusryhmä siirtyi kaupungintalolle, jossa oppaana toimi hallintopäällikkö Riitta Himanka. Kaupungintalolla ryhmä kartoitti aula-tilan inva-wc:n, narikkatilat, portaat ja hissin, 2. kerroksen äänestystilat sekä wc-tilat ja 3. kerroksen hallinnollisten tilojen aulan.

Pirjo Hoikkanen nousee kaupungintalon portaita pitkin.
Pirjo Hoikkanen testasi kaupungintalon portaitten esteettömyyttä.

Riitta Himanka kertoi miten tämän kevään äänestyspäivinä kaupungintalon 2. kerroksessa olevassa äänestystilassa otetaan huomioon esteettömyys: tilaan tulee ainakin yksi koppi, jossa voi istuen täyttää äänestyslapun ja paikalla on vaaliavustajaksi merkitty henkilö. Lisäksi tilan himmeää valaistusta tullaan parantamaan lisävalaistuksella, jotta näkörajoitteisten liikkuminen tilassa helpottuu.

Saavutettavuuskartoitus lähti käyntiin sujuvasti ja kartoitukset jatkuvat huomenna, perjantaina, Carelicumissa ja Pohjois-Karjalan museo HILMAssa. Suuri kiitos vammaisneuvoston asiantuntijaryhmälle ja kartoituskohteiden avuliaalle henkilökunnalle!

Raija Kortelainen ja Pirjo Hoikkanen kaupungintalon edessä.
Asiantuntijaryhmä valmiina kartoitukseen! Projektikoordinaattori Henna Karhapää kuvassa mukana varjona.

One Reply to “Ensimmäiset kulttuuritilat kartoitettu!”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: